“DÖNER SERMAYE SİSTEMİ KRONİK BİR SORUN"
09 Ekim 2020, Cuma

 

 

Sağlık-Sen Van Şubesi, sağlık çalışanlarının zor durumda olduğunu dile getirdi. Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, sağlık çalışanlarının can çekiştiğini dile getirerek, bürokrasiye yüklendi.

Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin Van Havadis Gazetesine yaptığı açıklamada; “Sağlık; kamunun vatandaşlarına vermekle yükümlü olduğu hizmetlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. "Sosyal devlet" ilkesinin esas alındığı ülkelerde her bir vatandaş, sağlık çalışanları eliyle sunulan hizmetlerden eşit bir şekilde yararlanır. Bu manada ülkemiz, dünyanın en kapsamlı ve en donanımlı sağlık sistemlerinden birine sahiptir.

Pandemi sürecinde bir defa daha test edilen bu sistem, taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmıştır. Elbette sistem ne kadar iyi olursa olsun ve ne kadar teknolojik donanıma sahip bulunursa bulunsun; onu işleten, ayakta tutan, memnuniyeti had safhaya yükselten, fedakâr sağlık çalışanlarıdır. Bu manada sağlık çalışanları ordumuz, pandemi süreci öncesinde olduğu gibi salgına karşı canları pahasına yürüttükleri amansız mücadelede de bu hakikati ortaya koymuşlardır” dedi.

“DÖNER SERMAYE SİSTEMİ KRONİK BİR SORUN"

“2004 yılında, sağlıkta dönüşüm sürecinde önemli sorunların çözümünde anahtar rol görmesi amacıyla tüm sağlık tesislerinde uygulanmaya başlanan döner sermaye sisteminin, ilk yıllarda başarıyla uygulanmışsa da gelinen noktada işlevini yitirip, kronik bir sorun haline geldiği, Sistemin gerek hekimler arasında gerekse sağlık çalışanları arasında dengeli ve hakkaniyetli bir paylaşıma imkân vermemektedir. Sorun ne yazık ki her geçen gün daha da büyümekte ve içinden çıkılmaz hal almaya doğru ilerlemektedir. Sağlık Bakanlığının en son yayınlamış olduğu COVİD-19 ek ödeme yapılmasına ilişkin yazısıyla da sağlık çalışanlarını ayrıştırmış ve çalışma barışını bozulmasına sebep olmuştur.

Sağlık-Sen olarak her platformda mevcut döner sermaye yönetmeliğiyle bu işin çözülemeyeceğini anlatıyoruz, somut ve gerçekçi verileri yetkililerle paylaşıyoruz. En altından en üstüne kadar hangi yetkili ile konuşsak, bize hak veriyor, “biliyoruz” diyorlar. Ancak çözüm noktasında yeterince hassas hareket edilmediğini görüyoruz. Çözümsüzlük, adaletsizlik, aşırı iş yükü, şiddet sağlık çalışanlarının kaderi olamaz!

Maliye’den milyarlarca lira alıp dağıttıktan sonra hiç kimseyi memnun edemiyorsanız dağıtımda ciddi bir hata olduğu apaçık ortadadır. Aynı hatada ısrar etmekle ne amaçlanmaktadır, anlamak mümkün değil. Esasında zor olan bu kadar büyük paraları dağıtıp, hiç kimseyi memnun edememektir. Bürokrasi zoru başarmıştır.  Yıllardır ortaya koyduğumuz mücadele ve isyanımız gösteriyor ki bizi anlayan ve sesimizi duyan biri yok. Ek ödemede yok sayılacak, döner sermayede yok sayılacak, emekli maaşlarında yok sayılacak, emekli tazminatlarında yok sayılacak sonrada sağlık hizmetleri bir ekip işidir denilecek! Yapılan tüm iyileştirmelerde sağlık çalışanları yok sayılarak, çalışan memnuniyetini artırmak mümkün değildir. Demek ki Türkiye’nin sağlığını anlamayan ve anlatamayan bürokratlar yönetiyor. Anlamıyorsanız ve anlatamıyorsanız, Türkiye’nin sağlığını sırtında taşıyan sağlık çalışanlarının sırtından geçinmeyi bırakın. Bittik Tükeniyoruz!

Sağlık-Sen Van Şubesi olarak, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını sarsan, iş barışını ve huzurunu olumsuz etkileyen, hak kayıplarına yol açan ve çalışanları meslekten soğutan döner sermaye sisteminin bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu yöndeki çağrımızı bir defa daha tekrarlıyoruz.  Hakkaniyeti esas alan döner sermaye sisteminin oluşturulması mümkündür. Yol yakınken, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli; sağlık çalışanlarının yüzü güldürülmelidir” dedi. - Van Havadis Haber

https://www.vanhavadis.com/haber/5588039/saglik-sen-van-subesi-adaletsizligi-kabul-etmiyoruz

PAYLAŞ :